Mesilaspiim – looduslik vahend menopausijärgsete sümptomite ja vananemisega seotud patoloogiate toeks

Naiste eluetapid põhinevad nende reproduktiivtsüklil. See tsükkel algab menstruatsiooniga ja lõpeb menopausiga. Vananemine on loomulik nähtus, mis mõjutab kõiki inimesi ja on seotud organismi üldise funktsiooni langusega. Naistel on vananemine seotud menopausiga ja algab sellega. Samuti on menopausi ja postmenopausis perioodil suurem risk erinevate vanusega seotud haiguste ja kaebuste tekkeks. Sel põhjusel suunati teadlasi leidma […]

Mesi või suhkur?

  Sarnasused ja erinevused Mee eelised Mee puudused ja riskid Suhkru eelised Suhkru puudused ja riskid Mis on sinu jaoks parim? Mesi ja suhkur on kaks kõige sagedamini kasutatavat magusainet. Mett peetakse sageli tervislikumaks valikuks, kuid kas see on tõesti nii? Nii mesi kui ka suhkur lisavad söögikordadele ja suupistetele magusust. Kuid neil on erinevad […]

Taruvaik kaotab valu, hävitab halbu baktereid ja tervendab organismi

Taruvaik parandab haavu, takistab mitmete haigustekitajate pisikute arengut, leevendab valu, allergiavastane ning on antitoksilise ja kudesid taastava toimega. Rahvameditsiinis kasutatakse proopolist eelkõige tema antibakteriaalsete omaduste tõttu nina-, kurgu-, kõrva-, hingamisteede, eesnäärme- jm vaevuste leevendamiseks, samuti tuimastamiseks ja desinfitseerimiseks. Taruvaik takistab haigusetekitajate arengut, parandab haavu ja leevendab valu. Taruvaik tõhustab ka vereloomet, eriti kui seda võtta koos […]

Mee vähemtuntud omadused: mesi kui allergiaravim

Allergiahooaeg mis algab veebruaris ja kestab kuni augustini, tähendab paljude inimeste jaoks selliseid ebamugavaid sümptomeid nagu vesised ja sügelevad silmad, aevastamine, kõhimine, peavalud ja isegi hingamisraskused.  Eestis algab hooaeg pigem siiski märtsis ja kõige sagedasemateks allergeenideks varaõitsevad puud (lepp, sarapuu, kask), heintaimed (sealhulgas timut) ja korvõielised (sealhulgas puju, võilill). Allergia põhjuseks aga teadaolevalt see, et taimed hakkavad […]

11 mee superomadust, mis tõesti toimivad!

Kes küll poleks kuulnud  mee  tervendavatest omadustest.  Siiski oleks hea mõned asjad üle rääkida: Unetuse puhul aitab regulaarne mee tarvitamine, kuna see hoiab energiavarud korras ning toetab öö-päeva režiimi. Õhtuti tarvitada 1-2 teelusikatäit kas paljalt või segatuna sooja tee või piimaga. Depressiooni puhul kasutada mett regulaarselt soovitavalt pooleks õietolmuga 2-3 korda päevas Südamehaiguste, südamepuudulikkuse või […]

Mee tarvitamine ja omadused

Mesi on bioloogiliselt aktiivne toidulisand või toiduaine* • SÜSIVESIKUD • Lihtsuhkrud- glükoos ja fruktoos • Lihtsuhkrud kergesti omastatavad, annavad organismile kiiresti vabanevat energiat • Seega mesi on ideaalne energeetiline produkt, mis aitab taastada jõudu pärast suuri füüsilisi ja vaimseid koormusi (õppurid, sportlased, peale haigust) • FERMENTE • Aitavad organismis lõhustada liitsuhkruid lihtsuhkruteks • Invertaas lõhustab […]

Suir

Suira kasutati ravimi ning noorendava preparaadina juba Vana-Hiina ja Muinas-Egiptuse kultuurides, tervendamiseks kasutas seda ka Hippokrates. Suira võib pidada õietolmu kontsentreeritud vormiks, mis: aitab taastada maksa funktsioone, on efektiivne vahend aneemia korral, aktiviseerib kõhunäärme insuliinitootmist vähendab vere hüübivust, tugevdab kapillaare alandab vere kolesteroolitaset on skleroosivastase toimega soodustab sapi- ja uriinieritust mõjub vähivastaselt ei lase kahjulikel […]

Õietolm

ÕIETOLMU KEEMILISEST KOOSTISEST, BIOLOOGILISEST TOIMEST JA RAVIOMADUSTEST* Inimesele on õietolm mesinduse väärtuslik tervistav loodussaadus. Ükski inimese poolt valmistatud toiduaine pole nii keerulise koostise ja kasulike omadustega kui seda on õietolm. Õietolmus on ligikaudu 250 erinevat ühendit: valke (enamik vabade aminohapetena), lihtsuhkruid, rasvhappeid (ülekaalus küllastumata rasvhapped), eriti rohkesti B-grupi vitamiine, biostimolaatoreid, antibakteriaalseid ühendeid, mineraale, mikroelemente jm. […]

Võilillemesi

Tihti küsitakse võilille mee kohta. Et mis asi see on ja õigusega, kuna rahvasuus armastatakse kahte erinevat võilillemett. Üks, mis on inimeste enda tehtud ja teist, mis on nn tavamõistes mesi ja mesilaste poolt toodetud Inimeste tehtud võilillemee retsept on aga kevadiste võililleõite leotis, mida kuumutatakse, segatakse suhkru ja veega ning lisatakse maitseks ka sidrunit. […]

Mee koostis- ja kvaliteeditnõuded

Mee kvaliteedinõudeid reguleerib Vabariigi Valitsuse määrus nr. 41 MEE KOOSTIS- JA KVALITEEDINÕUDED NING MÄRGISTAMISE ERINÕUDED, mis tugineb Toiduseaduse §-i 12 lõikele 4 ja §-i 38 lõikele 5 ning on võetud vastu 19. veebruaril 2004. aastal (https://www.riigiteataja.ee/akt/711581) Mesi, mida turustatakse mee nimetuse all või kasutatakse toidu koostises, peab vastama järgmistele füüsikalis-keemilistele näitajatele: 1) fruktoosi- ja glükoosisisaldus […]